search

Sarat Lan Sajen Manthu

1. Sajen patanen (kobongan) yaiku senthong tengah ,sajene rupa :
  • Tumpeng Robyong lan Tumpeng Gundhul diwadahi ceting 
  • Jenang abang putih , baro-baro diwadahi cowek cilik 
  • Jajan pasar diwadahi tampah , wujude : gedang raja , gedang pulut , jambu  kluthuk , bengkowang , tela pendhem , uwi , gembili , timun , tebu , srabi abang putih , opak angin , jadah , jenang , tape , kinang , kembang boreh , menyan lan empon-empon , kayata : dlingo , bengkle , temulawak , temuireng , kunir , kencur 
  • tampah di iseni beras setakir , didekei endhog ayam entah 1 lan duit , gulo jawa setangkep , krambil saglundhung lan empluk isi : beras , kemiri gepak jendhul , kluwak , bendo , kisi , pengilon , jungkat , suri , lenga sundhulangit , lan endhog ayam mentah 1 pitik urip , klasa anyar , kendhi , lan damar clupak 
  • Endhas kebo (uga kena diganti iwak kebo siji yaiku : daging , jeroan sapepake setitik setitik bae mung kanggo syarat ,uteg lan mata 1) 
  • Kalak , yaiku iwak sujenan dibakar tanpa bumbu 

 2. Sajen Padaringan 
Sajen padaringan padh bae karo kasebut ing sajen patenan , 
Dene bedhane yen sajen padaringan ora nganggo endhas kebo lan kalak


3. Padheman  
Empluk isi : gereh pethek, kadhele , kacang ijo , kemiri gepak jendhul , endhog ayam mentah , gantal , lenga 1/2 gendhul lan banyu 1/2 gendhul diworake supaya kalis ing tuju , tenung , teluh , taragnyana , kabeh mau di pendhem ing sangareping patanen , ngarep lawang gedhe , ngarep pawon lan ndalan prapatan. 

4. Buwangan 
Empluk isi : Gereh pethek , kadhele , kacang ijo , kemiri gepak jendhul , endhog ayam mentah , gantal , lenga 1/2 gendhul lan banyu 1/2 gendhul diworake , kembang boreh , jenang abang ptih , jenang baro-baro , gecok mentah , pada diwadahi takir , saben satakir nganggo dhuwit sigar (1/2 sen) , kang dibuwangi ing : patanen , gedhong wetan utawa gandhok , sakabehing : lawang , pojokan omah , sumur jamban , jumbleng (kakus) , pawuhan , regol , papaning gamelan , dalan prapatan lan ing kali 

5. isarat  
Anjupuk wedhi ing kagungan dalem bangsal sitinggil , godhong wringin mlumah mengkurep , wringin sengkeren (wringin kurung) wetan kulon yaiku kanjeng kiayai Jayandaru , sarta Dewandaru , sarta njupuk uwuh ing pasar gedhe , kanggo adang , apadene njupuk banyu tempuran , yaiku tempuking kali 2 , diwadahi kendil utama klemuk kanggo sajen

Postingan terkait:

Belum ada tanggapan untuk "Sarat Lan Sajen Manthu "

Post a Comment

Mohon Berkomentar dengan bahasa bebas sensor

Mengenai Saya

My photo
Kab. Karanganyar, Jawa Tengah, Indonesia

Formulir Kontak

Name

Email *

Message *